5. týden postní
(cyklus C)

Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

 

Úterý 15. 3. sv. Longin

Longin (Longín, Longinus) je jméno dané bezejmennému římskému vojákovi, který dle Janova evangelia probodl Ježíši Kristu na kříži bok kopím. Toto svaté kopí je nazýváno též Longinovo kopí. Jeho jméno je odvozeno od řeckého názvu (λόγχη, lonché) pro kopí.

Bývá ztotožňován i se setníkem jmenovaným v ostatních evangeliích, který při ukřižování vyznal Kristovo božství zvoláním:

„Tento člověk byl opravdu Syn Boží.“

Potom hlídal Boží hrob. Na základě událostí Velkého pátku se obrátil, byl vyučen od samotných apoštolů a ve víře pokřtěn, odešel z armády a věnoval se hlásání evangelia v kappadocké Caesareji, kde byl také popraven stětím.

V umění bývá zobrazen jako římský voják nebo středověký rytíř, někdy na koni (kopí je jízdní zbraň), s kopím, příp. s nádobkou s Kristovou krví a výše uvedeným zvoláním v latině: Vere filius Dei erat iste. Ve scéně Ukřižování představuje pohana obráceného na víru Kristovu.

sv. Longin

Jeho socha od Lorenza Berniniho je pod kopulí chrámu sv. Petra v Římě. Longinovi je zasvěcena také rotunda na Novém Městě v Praze.

Zdroje: www.wikipedia.org a www.liturgie.cz

 

Sobota 19. 3. Slavnost sv. Josefa

Svatý Josef - tesař, pocházel z královského rodu Davidova a žil v Nazaretě. Zasnoubil se tam s Marií, která počala dítě. Protože Josef byl spravedlivý, chtěl se s ní tajně rozejít. Ve snu se mu ale zjevil anděl Páně a řekl mu, aby Marii k sobě přijal, že dítě je z Ducha svatého, narodí se jí syn a dá mu jméno Ježíš. Josef se tak stal ochráncem, živitelem a pěstounem Ježíše Krista a tedy hlavou Svaté rodiny. Ačkoli nebyl tělesným otcem Ježíše, uctívá ho církev jako patrona otců rodiny. Je také patronem řemeslníků, vychovatelů, manželů apod.

Autorka obrázku: Lucie Fričová

 

Květná neděle 20. 3.

Květná neděle je poslední postní nedělí, po níž začíná "Svatý týden". Označení "květná" připomíná Ježíšův slavný vjezd do Jeruzaléma před židovskými velikonočními svátky - paschou, kdy ho zástupy nadšeně vítaly a mávaly ratolestmi. Při bohoslužbách této neděle se poprvé čtou "pašije" (od slova passio = části evangelia, které popisují zatčení, odsouzení a umučení Ježíše Krista) a symbolicky se žehnají palmové ratolesti - v našich krajích tzv. kočičky.

Zdroj: www.tisk.cirkev.cz

kočičky