Velikonoční oktáv
(cyklus C)

 

Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

Velikonoční oktáv

Prvních osm dnů velikonoční doby tvoří velikonoční oktáv a slaví se jako jeden den Zmrtvýchvstání Páně.

Velikonoční čtvrtek 31.3.  sv. Balbína

Žila ve 2. století v Římě. Byla velmi krásná a měla mnoho nápadníků. Najednou se jí však na krku utvořila hnisající rána, která znetvořila celý její obličej. Balbína i její otec, tribun Kvirin, z toho byli zoufalí a všichni ctitelé jakoby se vypařili. Kvirin povolal nejslavnější lékaře, ale když žádný z nich nedokázal dívce pomoci, napadlo ho obrátit se k Bohu křesťanů, o kterém slyšel, že způsobil mnoho zázraků. Požádal o pomoc papeže Alexandra I., který byl v té době zrovna ve vězení, a slíbil mu, že se celý jeho dům nechá pokřtít, bude-li dívka uzdravena. Alexandr I. se modlil, aby Bůh splnil prosbu Kvirinovu, pokud to bude k její spáse. Dotkl se řetězy Balbínina hrdla a vřed zmizel. Zároveň se uzdravila i její duše a ona uvěřila v Ježíše Krista. Nápadníci se sice zase vrátili, ale Balbína se změnila a poznala, jak pomíjivá je krása těla. Jak Kvirin slíbil, tak se i stalo a nechal se on sám s dcerou a celým domem pokřtít. Brzy se to rozneslo a Kvirin byl jako křesťan postaven před soud a když se nechtěl vzdát víry, byl popraven. Balbína byla také odsouzena a po slovech: "Neváhejte, spěchejte, abyste mne zavedli do domova, kde Ježíš na mne čeká a otec můj mi ukazuje korunu!" byla sťata. 

Zdroj: www.liturgie.cz

Neděle Božího milosrdenství 3.4.

Boží milosrdenství

První neděli po Velikonocích se slaví Svátek Božího milosrdenství. Neděli Božího milosrdenství stanovil papež Jan Pavel II. v den svatořečení polské řeholnice Faustyny Kowalské – 30. dubna 2000.

Právě sestra Faustyna se stala šiřitelkou poselství o Milosrdenství do celého světa.

Ježíš jí přikázal napsat a konat před svátkem milosrdenství Novénu k Božímu milosrdenství. Začíná tedy na Velký pátek a trvá až do soboty ve Velikonočním oktávu. Novéna spočívá v prosté modlitbě korunky k Božímu milosrdenství, která se modlí na obyčejném růženci.

Více o Novéně k Božímu milosrdenství

Kdo v tuto neděli také přistoupí ke svátosti smíření a ke svatému přijímání, dosáhne úplného odpuštění hříchů i trestů. Stejnou milost dostáváme pouze ve svátosti křtu. (Ke svaté zpovědi je možno přistoupit i několik dní před svátkem Božího milosrdenství.)