4. týden velikonoční
(cyklus C)

 

Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na
www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

 

sobota 23.4. sv. Vojtěch

Svátek sv. Vojtěcha, biskupa a mučedníka (hlavního patrona pražské arcidiecéze)

Pocházel z českého knížecího rodu Slavníkovců. Narodil se kolem roku 956 na hradě Libici. Devět let (972-981) strávil v Magdeburku v blízkosti arcibiskupa Adalberta, který mu při biřmování dal své jméno. Roku 981 přijal kněžské svěcení z rukou prvního pražského biskupa Dětmara a po jeho smrti nastoupil na jeho místo (983). Do jeho diecéze patřilo kromě Čech a Moravy také Slezsko, část jižního Polska a dnešního Slovenska. Horlivě usiloval o odstranění různých dobových zlořádů, a tím proti sobě poštval část kléru a některé mocné šlechtice. Proto požádal, aby byl zproštěn úřadu a vstoupil v Římě do benediktinského kláštera (990). Na přání papeže se vrátil do Prahy (992) a založil benediktinský klášter v Břevnově. Při návratu z druhého pobytu v Římě dostal zprávu o vyvraždění svého rodu (995) a odešel hlásat evangelium pohanským Prusům (996). Jeho misionářská činnost však skončila hned na samém začátku: sedm Prusů ho 23. dubna 997 probodlo svými oštěpy. Z Hnězdna, kde byl pohřben, byly jeho ostatky slavnostně převezeny do Prahy (1039).
(zdroj: www.liturgie.cz)

sv. Vojtěch(zdroj: www.abcsvatych.com)

Vojtěch se stal spolu se svatým Václavem hlavním patronem české země.
Dne 26. listopadu 1965 jej papež Pavel VI. prohlásil hlavním patronem pražské diecéze.
Na našem území se nachází řada poutních míst, vztahujících se k jeho památce: Kromě jeho hrobky v katedrále se jedná nejčastěji o kaple, kameny a studánky na místech, kde při svých cestách odpočíval. Podle legendy po jeho prvním odchodu z Čech vypuklo všude velké sucho. Při návratu do vlasti se na jednom kopci na Plzeňsku zastavil, aby celé zemi požehnal a modlil se. V tu chvíli začalo pršet a tam, kde stál, vyrašila první tráva. Od té doby se tomu místu říká Zelená hora.
(Více o sv. Vojtěchovi na www.vojtechkodet.cz)

5. neděle velikonoční 24. 4. sv. Jiří

Památka sv. Jiří, mučedníka

sv. Jiří, mučedník Z historických pramenů o něm víme jen to, že kolem roku 304 podstoupil mučednickou smrt v Lyddě (blízko dnešního Tel Avivu) a nad jeho hrobem byla postavena bazilika. Ostatní zprávy o jeho životě nejsou věrohodné. Jeho úcta se rychle rozšířila na Východě i na Západě, zvláště v Řecku, v Rusku a v Anglii. Jeho památka se u nás kvůli svátku sv. Vojtěcha už od nepaměti překládá z 23. dubna na 24. dubna.
(zdroj: www.liturgie.cz)

Bývá zobrazován jako voják na bílém koni bojující s drakem. Podle legendy se totiž Jiří postavil drakovi a osvobodil princeznu, kterou určil los, aby byla obětována drakovi, který škodil všem obyvatelům. Drak pro něj ztělesňoval všechno zlo, proti kterému Jiří přísahal Bohu bojovat. Šťastní obyvatelé Silene se nato z vděčnosti nechali pokřtít a přijali křesťanství. 

Socha sv. Jiří na Pražském hradě,
autor: Pastorius at cs.wikipedia, CC BY-SA 3.0