11. týden v mezidobí
(cyklus C)

 

 Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na
www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

 

pondělí 13.6. Památka sv. Antonína z Padovy

Narodil se kolem roku 1195 v Lisabonu a rodiče mu dali jméno Fernando. Vstoupil do řádu augustiniánských kanovníků a po dokončení studií přijal kněžské svěcení. V roce 1220 se stal františkánem a přijal jméno Antonín. Odešel hlásat evangelium do Afriky, ale brzy onemocněl a musel se vrátit do Evropy. Po krátkém pobytu v klášteře na Sicílii se setkal v Assisi se sv. Františkem (1221), na jeho přání pak v Bologni učil řádové spolubratry teologii. V severní Itálii kázal proti katharům, v jižní Francii proti sektě albigenských, po návratu do Itálie proti lichvářům a zasazoval se o práva chudých. Na jeho kázání přicházely tisíce lidí. Zemřel 13. června 1231 ve svém klášteře v Arcelle u Padovy ve věku pouhých 36 let. Za necelý rok byl prohlášen za svatého a v roce 1946 za učitele církve.

sv. Antoníček

Je o něm známo, že je patronem všech hledajících ztracených věcí. Byl totiž mistrem v hledání „ztracených ovcí“ a chceme-li, mohl by být mocným přímluvcem v hledání ztracené víry. Bývá zobrazován, jak káže rybám, nebo s malým Ježíškem a s lilií.

Více o životě sv. Antonína z Padovy naleznete zde

středa 15. 6. Památka sv. Víta, mučedníka

sv. vít

Sv. Vít je mladičký sicilský mučedník z počátku 4. století. Byl obžalován vlastním otcem a pro víru snášel mnohá mučení. Zemřel mučednickou smrtí údajně už v 7 letech, ale o jeho životě nemáme spolehlivých zpráv. Byl uctíván už v 5. století,  patří mezi čtrnáct svatých pomocníků v nouzi. Protože dříve se lidé probouzeli s východem slunce, na jeho svátek se vstávalo nejčasněji z celého roku. Z tohoto důvodu se stal patronem houbařů, kteří časně vstávají. Je také patronem mládeže. Jeho ostatkům se můžeme poklonit v pražské katedrále.
(zdroj: www.liturgie.cz)

 

 

neděle 19. 6. Sv. Jan Nepomucký Neumann, biskup

Nepomuk Neumann

Narodil se 28. března 1811 v Prachaticích. Po vystudování teologie v Českých Budějovicích a v Praze odjel do Severní Ameriky, kde byl vysvěcen na kněze (1836) a horlivě působil jako misionář. V roce 1840 vstoupil do kongregace redemptoristů. Stal se biskupem ve Filadelfii (1852). Založil 80 kostelů a asi 100 katolických škol, především pro přistěhovalce z Evropy. Zemřel náhle 5. ledna 1860. V roce 1963 byl prohlášen za blahoslaveného a v roce 1977 za svatého.

Slaví-li se tento den památka Sv. Jana Nepomuckého Neumanna, používá se liturgická barva bílá, jinak je barva zelená.

http://www.abcsvatych.com