12. týden v mezidobí
(cyklus C)

 

 Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na
www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

 

středa 22.6. Památka - sv. Tomáš More

Tomáš More se narodil 7. února 1478 v Londýně. Studoval v Oxfordu, oženil se a vychoval jednoho syna a tři dcery. Vynikal bystrostí ducha, humorem a zároveň hlubokou zbožností. Je autorem humanistického spisu "Utopie" (= neexistující místo), v němž vyložil ideální vládní systém. V letech 1529-1532 zastával úřad lorda kancléře. Také on byl uvězněn a 6. července 1535 v Londýně popraven. Byl odsouzen pro velezradu a zemřel mučednickou smrtí, protože odmítl podepsat prohlášení proti nerozlučitelnosti manželského svazku a uznat svrchovanost krále Jindřicha VIII. nad církví. V roce 1935 byl prohlášen za svatého.
(zdroj: www.liturgie.cz)

Tomáš More   MODLITBA SV. TOMÁŠE MORA

Dopřej mi chuť k jídlu, Pane,
a také něco, co bych jed.
Dej mi zdravé tělo, Pane,
a nauč mne s ním zacházet.

Dej mi zdravý rozum, Pane,
ať vidím dobro kolem nás,
ať se hříchem nevyděsím
a napravit jej umím včas.

Dej mi mladou duši, Pane,
ať nenaříká, nereptá,
dej, ať neberu moc vážně
své pošetilé malé „já“.

Dej mi, prosím, humor, Pane,
a milost, abych chápal vtip,
ať mám radost ze života
a umím druhé potěšit.
(píseň č. 144 v modré Hosaně)

čtvrtek 23. 6. Sv. Josef Cafasso

Bezpochyby dobře znáte sv. Jana Bosca, zakladatele salesiánů. Ale můžeme si být jisti, že by jen stěží dokázal vykonat takové dílo, nebýt jeho duchovního vůdce a posily, sv. Josefa Cafassa. Tento kněz se narodil 15. ledna roku 1811 v v Castelnuovo ďAsti. Působil v Turíně, kde se věnoval zvláště lidem na okraji společnosti. Pro péči o odsouzené na smrt byl dokonce nazýván „knězem šibenic“. Někteří vysoko postavení současníci jej vybízeli, aby se ucházel o politické funkce, on však odmítl se slovy: „V den soudu se mě Pán bude ptát, zda jsem byl dobrým knězem, ne dobrým politikem.“ Zemřel 23. června 1860 v Turíně, roku 1947 byl kanonizován a prohlášen za patrona odsouzených na smrt.
(zdroj: www.liturgie.cz)

pátek 24. 6. Slavnost Narození sv. Jana Křtitele 

Jan Křtitel je kromě Panny Marie jediný světec, jehož tělesné narození se v liturgii oslavuje. Už v 5. století se tento den připomínal šest měsíců před narozením Ježíše Krista. Z Lukášova evangelia se vyrozumívá, že Jan byl už před svým narozením naplněn posvěcující milostí, a to tehdy, když přišla Maria k Alžbětě. Byl povolán, aby svým kázáním o Božím království a voláním po obrácení lidu připravil příchod Ježíše Krista. Ježíš od něho přijal křest a jeho první učedníci přišli z okruhu Janových učedníků. Jan se považoval jen za hlas volajícího na poušti, za předchůdce mocnějšího, který má po něm přijít.
(zdroj: www.liturgie.cz)

Více o slavnosti Narození sv. Jana Křtitele: