10. týden v mezidobí
(cyklus C)

 

Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na
www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

 

středa 8.6. sv. Medard

sv. Medard

Většinou míváme sv. Medarda spojeného jen s pověstnou pranostikou:

"Medardova kápě, čtyřicet dnů kape."

Podle legendy zastihla Medarda v chlapeckém věku bouře v přírodě a v té chvíli se nad něj snesl obrovský orel, který ho roztaženými perutěmi chránil před deštěm. Příběh se stal podnětem ke vzývání Medarda proti deštivému počasí a za dobrou úrodu.

Medard byl skutečným světcem, pocházel z malé vísky Salency v dnešní severofrancouzské Pikardii. Jeho otec byl Frank, matka pocházela z galo-římské rodiny. Medard se stal knězem a od roku 545 až do své smrti zastával úřad biskupa ve městě Viromandesium (dnešní Saint-Quentin). Velice si jej vážili franští králové, po smrti byl pohřben v tehdejším franském hlavním městě Soissons, kde později vzniklo opatství Saint-Medard.

Bože, Tys naplnil svatého Medarda svou láskou, dal jsi mu víru, která přemáhá zlobu světa, a přidružil jsi ho k zástupu svatých biskupů; na jeho přímluvu nám pomáhej v našem národě pozvednout mravní a morální hodnoty, ke kterým on vychovával. Prosíme o to skrze Tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, neboť on s Tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen
(modlitba z breviáře)

 

sobota 11.6. Památka sv. Barnabáše

Pocházel z ostrova Kypru, byl to levita a původně se jmenoval Josef, jméno Barnabáš ("Syn útěchy") mu dali apoštolové pro jeho povahu a vliv na okolí. Nejvíce pozornosti je mu věnováno ve Skutcích apoštolů a sv. Pavel ho také zmiňuje ve svých listech. Po příchodu Pavla do Jeruzaléma, se ho ujal a společně se svatým Pavlem se věnoval misionářským cestám.

sv. Barnabáš

Později přivedl Pavla z Tarsu do Antiochie, kde oba zůstali a kázali o Kristu všem pohanům. Poté byli vyslání společně s Barnabášovým bratrancem Markem na misie do Malé Asie. Cestou navštívili Kypr a Marek je opustil. Před odpůrci museli utéct a vrátili se do Jeruzaléma, kde na koncilu uhájili názor, že nežidovští konvertité nemusí přijmout židovské tradice (zejména obřízku), aby došli spásy.

Nakonec se jejich cesty rozdělili. Barnabáš s Markem pak odešel na rodný ostrov Kypr, kde podle ústního podání byl r. 60 - 62 od židů kamenován a pak snad upálen.

Bože, tys povolal svatého Barnabášeplného víry a Ducha svatého – k apoštolské práci mezi pohany; probouzej i v nás vědomí, že nás voláš, abychom hlásali Kristovo evangelium slovem i životem. Prosíme o to skrze Krista, našeho Pána.
(modlitba z breviáře)

Více o sv. Barnabášovi a dnešních světcích:



Zdroje:
www.liturgie.cz
www.cs.wikipedie.org