2. týden adventní
(cyklus A)

 

 Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na
www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

úterý 6. 12.  sv. Mikuláš

Byl biskupem v Myře v maloasijské Lykii (na dnešním území Turecka). Už za svého života byl velmi oblíbený mezi lidmi, proslul štědrostí k potřebným, jako obránce víry před pohanstvím a zachránce nespravedlivě obviněných. Zemřel kolem poloviny 4. století. Jeho úcta se rychle rozšíříla po celé východní oblasti a od 10. století i na Západě.  V roce 1082 byly jeho ostatky přeneseny do italského města Bari.

Oslava tohoto svátku je spojena s rozdáváním dárků dětem (obvykle v předvečer nebo přes noc na 5. prosince).

středa 7. 12. sv. Ambrož, biskup a učitel církve

Narodil se kolem roku 339 v Trevíru jako syn římského vysokého správního úředníka. Sám také v Římě vystudoval řečnictví a práva. Svou veřejnou činnost začal v Sirmiu (Sremska Mitrovica v dnešním Srbsku). Když působil v Miláně, byl tam zvolen za biskupa a 7. XII. 374 přijal biskupské svěcení. Svědomitě doplňoval své znalosti a brzy se proslavil jako pastýř a učitel svěřeného lidu. Stavěl se proti zneužívání císařské moci a hájil čistotu učení víry proti ariánům. Jeden ze svých dopisů poslal i na naše území markomanské královně Fritigile (PL 14, 36). Podporoval zpěv lidu při slavení liturgie a sám podle východního vzoru skládal hymny. Zemřel na Bílou sobotu 4. IV. 397.

čtvrtek 8. 12. Slavnost Panny Marie, počaté bez poskvrny prvotního hříchu

Svátek vyjadřuje, že Panna Maria byla uchráněna dědičného hříchu, aby se mohla stát matkou Krista, křesťané tuto skutečnost věřili od prvokřesťanských dob, tento svátek se slavil na křesťanském Východě už v 6. století pod názvem Početí sv. Anny (9.12.), na Západě od 9. století (Sicílie, Neapol, Řím, Normandie, Anglie), sv. Anselm z Canterbury zavedl tento svátek ve své diecézi, v r. 1140 byl slaven v Lyonu.

V Čechách se slavil za Karla IV., arcibiskup Arnošt z Pardubic napsal vlastní vyznání, kde píše, že Panna Maria byla posvěcena už před svým narozením, 8.12.1476 dovolil tento svátek v celé církvi 213. papež Sixtus IV. (*1414, 1471–1484, v letech 1475 – 83 dal ve Vatikánu postavit kapli zasvěcenou Neposkvrněné Panně Marii – Sixtinská kaple, kde se koná konkláve = volba papeže). 226. papež sv. Pius V. vyhlásil zasvěcený svátek závazným pro církev v r. 1568. Tuto skutečnost prohlásil 8.12.1854 jako dogma 256. papež bl. Pius IX.

Novéna před Slavností Panny Marie, počaté bez poskvrny prvotního hříchu

neděle 11. 12. - 3. neděle adventní Gaudete

Označení třetí neděle adventní jako gaudete (tzn. radujte se) je velmi známé. Pochází ze vstupní antifony ke mši, která cituje verš z Pavlova listu Filipanům. A v tomto listu je také vyjádřen důvod radosti: Pán je blízko. Vstupujeme tedy do druhé poloviny adventu a tuto radost je možné vyjádřit růžovou barvou ornátu.