4. týden v mezidobí
(cyklus A)

 

 Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na
www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

pondělí 30.1. sv. Martina

Svatá Martina žila v Římě v první polovině 3. křesťanského století a pocházela ze vznešeného římského rodu. Kusé zprávy o jejím životě kladou její umučení do doby vlády císaře Alexandra Severa, tedy do let 222–235. Martina byla zatčena a obviněna z ilegálního náboženství (římské právo mu říkalo „superstitio malefica – zločinná pověra“) na základě veřejného vyznání víry. Byla předvedena před sochy božstev Apollona a Diany a nucena k obětem; tak měla prokázat, že nemá s křesťanstvím nic společného. Odmítla. Byla proto mučena a následně popravena stětím. V 6. století svaté Martině zasvětil papež Honorius I. chrám v blízkosti římského Fora. Její hrob byl znovu objeven při vykopávkách, které se konaly roku 1634 na příkaz papeže Urbana VIII. Ten také jmenoval svatou Martinu patronkou Říma.


úterý 31. 1. Památka sv. Jana Boska, kněze

Narodil se 16. srpna 1815 v Becchi u Turína v rodině chudých rolníků. Když se stal knězem (1841), věnoval se opuštěným dětem z rozvrácených rodin a dělnické mládeži v Turíně. Pomáhal jim nacházet rovnováhu mezi povinností a svobodou. Jeho výchovný systém byl založen na předcházení chybám a životním omylům mladých lidí. Důsledně se vyhýbal nátlaku a hrozbám.

Založil Oratoř svatého Františka Saleského, kde se konaly večerní přednášky; byl tam i učňovský domov, střední škola, odborné kursy, pamatovalo se i na prázdninové tábory. Aby toto jeho dílo mohlo pokračovat, založil řeholní společnost salesiánů a stal se spoluzakladatelem kongregace sester Panny Marie Pomocnice. Zemřel v Turíně 31. ledna 1888 a za svatého byl prohlášen v roce 1934.


Don Bosco - trailer


čtvrtek 2. 2. Svátek Uvedení Páně do chrámu
a Světový den zasvěcených osob

Tento svátek připomíná událost, kdy Maria s Josefem přinesli Ježíše 40 dní po jeho narození do jeruzalémského chrámu, aby jej zasvětili jako prvorozeného Bohu. Setkávají se s prorokyní Annou a Simeonem, který Ježíše nazval „Světlem k osvícení národů“.

Od tohoto Simeonova proroctví o Ježíši-světle pochází zvyk svěcení svíček tzv. "hromniček", který se začal šířit zřejmě od 11. století. Požehnané svíce se pak rozsvícely a dávaly do oken při modlitbě za ochranu např. během bouřek. Tyto svíce mají také symbolický význam svíce, která sama sebe stravuje, aby přinesla světlo do temnot života.

Tímto dnem se také nejpozději sklízí vánoční výzdoba z chrámů i z domácností.

řeholníciGalerie: Řeholníci se setkali s biskupem

Protože je tradičně tento svátek spojován také s ochotou zasvětit svůj život Bohu, je dnes v katolické církvi tento svátek slaven také jako Den zasvěceného života (tj. řeholníků a řeholnic).


pátek 3. 1. sv. Blažej, biskup a mučedník

Svatý Blažej byl ve 4. století biskupem v Arménii a kolem roku 316 byl krutě umučen. Dnes je známý především jako „lékař duší i těla“. Stal se patronem a ochráncem nemocných krčními chorobami. V liturgii si tuto tradici můžeme připomenout tzv. „svatoblažejským požehnáním“. Podle původní tradice kněz držel dvě zkřížené svíce a pronášel tuto modlitbu:

"Na přímluvu sv. Blažeje, biskupa a mučedníka
ochraňuj tě Bůh od nemocí krčních i všelikého jiného zla.
Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen."

 


neděle 5. 2. Památka sv. Agáty, panny a mučednice

sv. Agáta

Sv. Agáta žila ve 3. století, zasvětila se Bohu a všechny nápadníky odmítala. Jeden z odmítnutých nápadníků se jí pomstil a udal ji jako křesťanku. Agáta se nenechala obměkčit a svoji víru nezapřela.

Dali jí tedy zbičovat, drápat železnými hřebeny, odřezat ňadra a pálit pochodněmi. V noci k ní Bůh poslal svatého Petra a ten jí rány uzdravil. Když soudce zjistil, že je opět zdravá a na další výzvu, aby zapřela Krista, odpověděla: "Nikdy neodstoupím od Krista, který mě uzdravil.", nechal ji položit na žhavé uhlí a znovu odnést do žaláře, kde se Agáta naposled modlila slovy: "Bože můj, děkuji Ti za všechno, že jsi mě miloval a posiloval v utrpení, prosím přijmi mne nyní k sobě!"

Je patronkou mj. kojících matek, obětí znásilnění a bývá vzývána při rakovině prsou. Proto je také často zobrazována s uťatými ňadry.

Rok po její smrti došlo k výbuchu Etny. Zoufalí obyvatelé Catanie nesli proti lávě Agátin závoj a žhavý proud se zastavil. Tento závoj se dodnes v Catanii uchovává.

Zdroj ilustrací: www.abcsvatych.com 
Zdroj životpisů: www.abcsvatych.com a breviář