Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na
www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

pondělí 24. 7. sv. Kristina

Svatá Kristýna žila na počátku 4. století a již jako mladé děvče – prameny hovoří o 11 letech věku – se stala křesťankou. Její otec se ji všemi možnými způsoby snažil donutit k odpadu od víry; kazila mu tím totiž plány, jak by velice půvabné děvče co nejvýhodněji provdal. Když sám neuspěl, vydal svou dceru úřadům, které se pokoušely zlomit Kristýnu fyzickým násilím – neúspěšně. Mučení, kterému byla podrobena, bylo příliš silné i na Kristýnina otce, který nesnesl pomyšlení, jak jeho dcera trpí, a nepřežil sám ve zdraví. Kristýna nakonec zemřela zabita ranami kopí.

Její ostatky jsou uchovávány ve středoitalském městečku Toffia; jak potvrdil archeologický výzkum, uctívány byly již ve 4. století.

Zdroj ilustrace: Životopisy svätých


úterý 25.7. svátek sv. Jakuba Staršího

Je často uváděn spolu se svým bratrem, apoštolem Janem. Oba byli rybáři a jejich otec se jmenoval Zebedeus; jejich matka Salome patřila do skupiny žen, které doprovázely Ježíše a jeho učedníky. Měli zřejmě prudkou povahu. Spolu s Petrem byli svědky vzkříšení dcery Jairovy, Ježíšova proměnění a úzkosti v Getsemanské zahradě. Kromě seznamů apoštolů zmiňují se o něm evangelia ještě při dalších příležitostech.

Zemřel jako první z apoštolů; Herodes Agrippa I. ho dal v Jeruzalémě o velikonocích kolem roku 44 popravit mečem (Sk 12,2). V 9. století byl v dnešním Santiagu de Compostella ve Španělsku objeven hrob sv. Jakuba. Kostel postavený na tom místě se stal jedním z největších světových poutních míst. Je patronem poutníků a orchránce všech, kdo jsou na cestách. Symbolem sv. Jakuba je mušle podle legendy, která vypráví:

"Portugalský rytíř stál v blízkosti přístaviště, kde stála loď, která přivezla ostatky svatého Jakuba do Španělska. Když jeho kůň viděl podivuhodný a světlý třpyt, který dopadal z hvězd na apoštola, byl z pohledu tak vyděšený, že skočil do vody a vzal s sebou do hlubin i rytíře. Rytíř byl zachráněn a vytažen na palubu. Zachránci plni úžasu viděli, že jeho tělo bylo zcela pokryto svatojakubskými mušlemi."

Existují i další legendy, které se váží ke Svatojakubské mušli. Všechny mají v podstatě stejnou předlohu příběhu, totiž svatým Jakubem zázračně zachráněné lidi.


středa 26. 7. sv. Jáchym a Anna

Písmo svaté jejich jména neuvádí, známe je pouze ze starobylé tradice, sahající do 2. století. Úcta k sv. Anně se začíná šířit na Východě od 6. století a v 10. století i na Západě. Památka sv. Jáchyma se slaví od 16. století.

Jméno Jáchym znamená "příprava na Pána" a Anna "milostná, laskavá".

Jáchym je patronem manželských párů, truhlářů a obchodníků s plátnem.

Anna je patronkou Florencie, Innsbrucku a Neapole; také se k ní obrací ti, kteří prosí za šťastný sňatek a manželství, za požehnání dětí, za šťastný porod; jako svou patronku ji vidí matky, vdovy, ženy v domácnosti a mnozí další. Oba jsou vzorem především pro všechny prarodiče.

Modlitba ke sv. Anně

 

K datu se také váže pranostika: „Svatá Anna, chladna z rána“.

Z kázání svatého Jana Damašského, kněze:

Protože se panenská Bohorodička měla narodit z Anny, neodvážila se příroda dítě milosti předejít: Anna zůstala neplodná, dokud svůj plod nevydala milost. Bylo zajisté třeba, aby ta, z níž se měl narodit Prvorozený všeho stvoření, v němž všechno trvá, sama se narodila jako prvorozená.

Blažená dvojice, Jáchyme a Anno! Všechno stvoření je vám zavázáno, neboť skrze vás přineslo Stvořiteli dar ze všech darů nejskvělejší, čistou Matku, jedinou, která byla hodná svého Tvůrce.

Raduj se, neplodná Anno, ty, která jsi nerodila, propukni v jásot, ty která jsi neokusila porodní křeče. Raduj se, Jáchyme, protože z tvé dcery se nám narodilo dítě, syn je nám dán; a dostane jméno Zvěstovatel velikého úradku, spásy veškerého světa, mocný Bůh. Ano, tento syn je Bůh!

Blažená dvojice, Jáchyme a Anno, zcela bez poskvrny! Podle plodu vašeho těla vás poznáváme, jak kdysi řekl Pán: Poznáte je po jejich ovoci. Zvolili jste si způsob života, jaký byl milý Bohu a hodný té, která z vás vzešla. Žili jste svůj život v čistotě a svatosti a ozdobili jste ho šperkem panenství, neboť jste zplodili tu, která měla být pannou před porodem, pannou při porodu a pannou také po porodu, právě tu, která jediná měla vždycky dbát panenství ducha, duše i těla.

Přečistá dvojice, Jáchyme a Anno! Vy jste zachovali čistotu podle zákona přírody a Bůh vám za to dal to, co přírodu překonává: přivedli jste na svět Boží Rodičku, která porodila, aniž poznala muže. Vy jste žili přirozený lidský život ve zbožnosti a svatosti a přivedli jste na svět dceru vznešenější, než jsou andělé, ano, samu Královnu andělů. Maria, ty dívko nejsličnější a nejlíbeznější, dcero Adamova a Matko Boží! Blahoslaven budiž klín a lůno, z něhož jsi vyšla, blahoslavena budiž náruč, která tě chovala, i ústa, jimž jsi dovolila kochat se čistými polibky, totiž ústa tvých rodičů! Neboť tys vždycky a všude ctila své panenství.

Jásejte Hospodinu, všechny země, radujte se, plesejte a hrejte! Pozdvihněte svůj hlas, pozdvihněte jej, nic se nebojte!
(z breviáře)


sobota 29. 7. sv. Marta

sv. Marta

Byla to sestra Lazara a Marie; Ježíš býval hostem v jejich domě. Dále se v evangeliu objevuje při vzkříšení bratra Lazara a v sobotu před Květnou nedělí při hostině v domě Šimona Malomocného. Jiné zprávy o ní nemáme. Její památku začali slavit františkáni (od roku 1262) v osmý den po svátku Marie Magdalény, ve středověku často zaměňované s Marií, sestrou Lazara a Marty. Od konce 13. století se uvádí i v římském kalendáři.

Je patronkou všech hospodyněk, kuchařek, služebných a hostinských.

Zdroj ilustrace: https://cs.wikipedia.org

Promluva P. Vojtěcha Kodeta z večeru chval v Praze z roku 2013 na evangelium o Martě a Marii (Lk 10,38-42).

Zdroj životopisů: www.liturgie.cz