5. týden v mezidobí/začátek doby postní
(cyklus C)

Více světců pro každý den včetně liturgických textů
najdete na www.katolik.cz nebo na www.liturgie.cz

 

Pondělí 8. 2. sv. Josefina Bakhita

Bakhita se narodila v roce 1869 v Olgosse v jihozápadní části Súdánu. Když jí bylo 7 let unesli ji dva Arabové, kteří ji prodali do otroctví. Byla velmi krutě mučena a opakovaně prodávána na trhu s otroky, až ji turecký generál prodal italskému konzulovi Callistovi Legnanimu, u kterého se jí dostalo více lidskosti. Dostala oblečení, které jí navrátilo postavení ženy. Konzul ji chtěl vrátit do její rodné vesnice, ale protože v době jejího únosu byla velmi malá, nepamatovala si přesně svoji vesnici. Když Legnano dostal v roce 1885 pokyn opustit Afriku a vrátit se do Itálie, vzal Bakhitu s sebou. Po příjezdu do Janova ji daroval svému příteli Augustovi Michielimu. Odtud se pak díky jejich správci dostala do kláštera sester kanosiánek v Benátkách. Poté, co přijala křest a biřmování, složila roku 1896 svaté sliby. Během I. světové války obětavě pomáhala zmírňovat utrpení, které válka přinesla. S láskou se starala o raněné vojáky, přivezené do institutu, který fungoval jako vojenská nemocnice. Brzy se však u ní začaly projevovat důsledky jejího života a staré bolesti. Zemřela 8. února 1947.

Jan Pavel II. ji jako vůbec první africkou světici svatořečil v roce 2000.

Příběh sv. Bakhity je též velmi dobře filmově zpracovaný. DVD je k dostání u Paulínek.

Krátká ukázka z filmu:

 "Když uviděla Ježíše na kříži poprvé, byla velmi sklíčená a ptala se: "Co tento člověk udělal, že musel takto skončit?" "Nic" - dostala odpověď, "On chtěl za nás zemřít, z lásky k nám i k tobě." "I za mě!"opakovala Bakhita nevěřícně a těšila se, že našla konečně své povolání: totálně sloužit novému - nebeskému pánovi.
"Pokud by přišel obchodník s otroky, který mě unesl, který mě trápil, poklekla bych před ním a líbala bych mu ruce. Kdyby se to nestalo, nebyla bych dnes křesťankou ani řeholnicí“."

(Zdroj: http://www.vojtechkodet.cz)

 

Středa 10. 2. Popeleční středa - půst

Popeleční středou vstupují věřící do čtyřicetidenního postního období, jehož smyslem je duchovní očista člověka. Již od konce 11. století se na Popeleční středu uděluje popelem znamení kříže na čelo (popelec) s formulí: „Pamatuj, že jsi prach a v prach se obrátíš“ (srov. Gn 3,19), nebo „Obraťte se a věřte evangeliu“ (Mk 1,15). Popel, symbol smrti a nicotnosti, se získává ze spálených palmových a olivových ratolestí (u nás "kočiček") posvěcených v předešlém roce na Květnou neděli.

popelec(zdroj: www.vira.cz - foto IMA)

Symbolicky se tak naznačuje stav hříšného člověka, který vyznává před Bohem svůj hřích, vyjadřuje vůli vnitřně se obrátit a je veden nadějí, že mu Bůh odpustí. Popeleční středa a Velký pátek jsou v katolické církvi jedinými dny PŘÍSNÉHO POSTU.
(zdroj: www.pastorace.cz)

 

Čtvrtek 11. 2. Panna Maria Lurdská

"11. února 1858 spatřila čtrnáctiletá Bernadetta Soubirousová ve skalní jeskyni „de Massabielle“ poblíž Lurd (Lourdes) ve Francii Pannu Marii. Zjevení se opakovalo do 16. července ještě sedmnáctkrát. K jeskyni, v níž vytryskl pramen vody, přichází od té doby velké množství poutníků, mezi nimi velký počet postižených nejrůznějšími neduhy. Církevně uznaných zázračných uzdravení za sto let (do roku 1959) bylo 58, ale úlevu přinesla tato pouť mnohem většímu počtu lidí. Výzva Matky Boží k pokání probudila v církvi hlubší zájem o modlitbu a službu lásky a podnítila péči o trpící a nemocné. Slavení dnešní památky povolil papež Lev XIII. (1891) a sv. Pius X. ji rozšířil na celou církev(1907)."
(Převzato z breviáře)

Panna Maria Lurdská(zdroj: www.abcsvatych.com)

Na den 11. února připadá také Světový den nemocných. Tento den nám má zároveň připomínat, že jsou lidé, kteří jsou nemocní a trpí. Světový den byl vyhlášen roku 1993 z podnětu papeže Jana Pavla II.

 

Neděle 14. 2. sv. Valentýn

Svatý Valentýn je historicky doloženou postavou (možná však "poskládanou" z několika postav). Byl to kněz, který žil v době císaře Claudia II. a za jeho vlády byl kolem roku 270 po Kristu umučen. Podle legendy byl v té době Řím v ohrožení a císař zakázal mladým mužům zasnoubení a svatby v celém Římě, aby je to neodvádělo od služby ve vojsku. Křesťanský biskup (kněz) Valentýn nerespektoval jeho nařízení a tajně oddával zamilované páry. Byl proto 14. února roku 269 popraven. Je proto uctíván jako patron zamilovaných.

 

Tento týden je také Národním týdnem manželství

Týden manželství se koná každý rok v týdnu kolem svátku sv. Valentýna (14. 2.). Národní týden manželství je příležitostí a výzvou pro všechny páry zaměřit se na svůj vztah a investovat do něj... Protože žádný dobrý vztah nefunguje "samospádem" a každá investice do vztahu se vrací i s "úrokem"…Více o tomto projektu se dozvíte na: www.tydenmanzelstvi.cz

Týden manželství